Ziemniak ma właściwości łagodzące układ trawienny, a także odmładzające naszą skórę. Kartofle są cennym źródłem witaminy C, która jak niedawno odkryli naukowcy, w odpowiedniej dawce wygładza naszą skórę (średni ziemniak zawiera ok. 15 mg witaminy C, a dzienne zapotrzebowanie wynosi 60 mg).
Żółte odmiany mają także sporo beta-karotenu, a wszystkie gatunki zawierają witaminy K, H, PP, B1, B2 i B6.
W ziemniakach znajdziemy także niewielkie ilości wapnia, magnezu, żelaza, sodu, fluoru, jodu i siarki.
Pamiętajmy jednak, że sukcesem diety ziemniaczanej jest ich odpowiednie przygotowanie - absolutnie nie smażymy kartofli, ale też nie podlewamy ich tłustymi sosami, które bardzo tuczą.
1 komentarz:
Bzdury. Ziemniaki, złaszcza gotowane i pieczone mają bardzo wysoki IG (indeks glikemiczny), czyli dla osób które mają chociażby lekkie problemy z cukrem są tykającą bombą w kierunku do otyłości.
Prześlij komentarz